Tömeges francia sztrájk a megszorítások ellen

Francia munkások százezrei kezdtek országos sztrájkba tegnap a bérek növeléséért, a nyugdíjak megvédéséért és az szocialista kormány legújabb megszorító intézkedései ellen.

A közösségi és a magánszektor szakszervezetijei Franciaország szerte elfoglalták az utcákat, növelve a nyomást Francois Hollande mélyen népszerűtlen kormányán.

A sztrájk elzárta az Eiffel tornyot a turisták elől, bezárták az iskolákat, és több száz repülőjáratot töröltek, mikor a légi-irányítók a sztrájkjuk második napjukba kezdtek.

A vasúti, egészségügyi és energetikai munkások mind letették a szerszámokat, hogy támogassák az akciót, amelyet a CGT, az FO, az FSU és a Solidaires szakszervezeti konföderációk hívtak össze.

A Radio France közszolgálati adó munkásai a harmadik hete sztrájkolnak a költségvetés megnyirbálása ellen.

A Francia Kommunista Párt nyilatkozatban támogatta a sztrájkolókat, közölve, hogy „elképzelhetetlen” volt, hogy a Francia Rádió fenntarthatja ugyanazt a szolgáltatási színvonalat, miután 300 embert kirúgtak.

„A közszolgálati rádiót nem kellett volna feláldozni a megszorítások oltárán,” – mondta Pierre Laurent pártvezető.

A szakszervezetek harcolnak a közszolgák öt éves bérbefagyasztása ellen is, a minimálbér növeléséért és a nemi bérrés bezárásáért.

A sztrájk egy nappal az után kezdődött, hogy a kormány közölte, hogy idén csak 1%-os GDP növekedést vártak, és az előrejelzések egyre csökkennek 2016-ra és 2017-re.

Manuel Valls miniszterelnök alatt a kormányzó Szocialisták a Macron törvény néven ismert megszorító intézkedéseket léptették életbe, amelyet múlt hónapban vészhelyzeti hatalommal erőltettek át a parlamenten.

Lehetővé teszi a főnökök számára a munkások sokkal könnyebb kirúgását, nekiesik a munkavállalói bíróságoknak, liberalizálja a közjegyzői és törvényes szakértőket, és kiterjeszti a vasárnapi kereskedést, sok más mellett.

A törvényt tömeges adományok követték a magáncégek számára, 40 milliárd eurós üzleti adókedvezmények formájában.

A CGT elítélte az „alapjaiban ideológiai témát”, és rámutatott, hogy a szervezette ellenállás rákényszerítette a kormányt, hogy számos javaslatát elvesse.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?