Új venezuelai törvény az AIDS-esek diszkriminációja ellen

Törvény védi a venezuelai HIV/AIDS betegek és családjaik egyenlő jogait, miután azt a parlament elfogadta.

7 fejezet és 41 cikkely alkotja a törvényt, amely a Hivatalos Közlönyben jelent meg, ezzel beépült a venezuelai jogrendszerbe.

A kormányszervek szerint az ötletet a Nemzetgyűlésben vezette elő HIV pozitív venezuelaiak egy csoportja, akik elítélték a társadalmi félreértéseket, amelyek csökkentették állampolgári szabadságukat.

Megszerveződtek és megbíztak egy ügyvédet (Gabriela Ramirez, korábbi ombudsmant), és a követelésüket a Nemzetgyűlés elé vitték,” – magyarázta Oswaldo Vera, a Gyűlés Társadalmi Fejlesztési Bizottságának elnöke.

„A széles néprétegeknek meg kell érteniük, hogy a betegség nem terjed kézfogással,” – mondta Vera egy augusztusi rádióadásban a meghallgatás után, kifejezve reményeit, hogy a média segíteni fogja az országos erőfeszítéseket, hogy leküzdjék a diszkriminációt.

„A rosszul tájékozottság mértéke sokkal nagyobb károkat okoz, mint ahogy azt az emberek gondolnák,” – mondta Zoraida Rodriguez, a bolivári állam ápolónője a venezuelaanalysis.com-nak.

„Sok ember úgy hiszi, hogy csak a homoszexuálisoknak lehet HIV-je, és ezért a betegek vonakodnak őszintének lenni az állapotuk felől, még az egészségügyi szakemberek felé is.”

A venezuelai egészségügyi intézet elmondta, hogy megközelítőleg 42.000 venezuelai kap havi kezelést HIV-re vagy AIDS-re. Az ENSZ becslései szerint a lakosság 0,6%-a élhet a vírussal, amely a statisztika szerint 74.000 és 160.000 fő közé tehető.

Minden venezuelai jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra, ráadásul a HIV/AIDS betegek jogosultak tanácsadásra önmaguk és a családjaik számára is.

Az új törvény kötelezi az egészségügyi központokat, hogy késedelem, korlátozás és feltétel nélkül ellássák a HIV pozitív és AIDS-es betegeket, miközben ugyanolyan szigorú higiéniai és biztonsági intézkedéseket foganatosítanak, amely minden páciens esetén a megkövetelt norma. Ugyanakkor kötelezik a kórházakat, hogy nyerjék el a betegek hozzájárulását, mielőtt tesztelnék őket az immundeficiencia vírusra.

Ezen felül megelőzi a diszkriminációt a munkahelyeken, iskolákban és a médiában, valamint véd minden személyiségi jogot.

Ramirez, a korábbi ombudsman augusztusi közleménye arra figyelmeztetett, hogy „ami potenciálisan és halálosan fertőző az a beteg embereket illető érzéketlenség,” – jelezve, hogy a soron következő tájékoztató kampány autentikus információkat nyújt a biztonságról és a megelőzésről, amely gátat szabhat a vírus további terjedésének.

Forrás: venezuelaanalysis.com

Vélemény, hozzászólás?