Venezuela Tanácsot hoz létre a fogyatékkal élők számára

Venezuela elfogadta egy új országos tanács létrehozását a fogyatékkal élők számára azért, hogy levegyék ezt a stigmát az ilyen közösségekről, – jelentette be Nicolas Maduro elnök.

A Fogyatékkal Élők Elnöki Tanácsát azért hozták létre, hogy erősítsék a rokkantak részvételét az állami és társadalmi ügyekben, valamint növeljék a tudatosságot és megszüntessék a rokkantakkal szembeni diszkriminációt szerte az országban.

Az elmúlt hónapokban Venezuela próbálta megszólítani az ország nagy, fogyatékkal élő közösségeit.

Múlt héten Zulia állam hozott létre 55 megyei tanácsot a fogyatékosok számára. Zulia egyike annak a három tagállamnak, ahol legnagyobb a rokkantak száma. Mark Azuaje, a regionális törvényhatóságok zuliai koordinátora kiemelte, hogy a cél az állam minden közösségében megteremteni a tanácsokat.

Az év elején az ország új törvényt iktatott be, kimondván, hogy a vállalatok alkalmazottainak 5%-ának fogyatékkal élő embernek kell lennie, biztosítva, hogy a munkáltatók nem utasítják el fizikális okok miatt a jelentkezőket. A törvény azt is biztosítani próbálja, hogy ennek a közösségnek a tagjai „képességeik szerin teljes és autonóm foglalkoztatás élvezhetnek”, hogy tisztességesen gondoskodhassanak családjaikról.

Venezuela további egészségügyi programokat léptet életbe, amelyek a fogyatékkal élőkre fókuszálnak és kiszélesítik hozzáférésüket az oktatáshoz.

Az elnök hétfőn bejelentette az Idősek Elnöki Tanácsának létrehozását, amely Venezuela idősebb népességének érdekeit fogja képviselni.

A Venezuelai Elnöki Tanácsokat társadalmi szervezetek javaslatai alapján hozzák létre, amelyek a kisebbségek jobb képviseletét akarják megvalósítani az államügyek terén.

A két újabb bejelentett tanács hét korábban létrehozott Elnöki Tanácshoz fog csatlakozni. Ezek a Női, Kulturális, Őslakos, Közösségi, Munkásosztályi, Ifjúsági, valamint a Farmerek és Halászok tanácsai.

forrás: venezuelaanalysis.com

Vélemény, hozzászólás?