Venezuelai Szolidaritási Koncert Havannában

Kubaiak ezrei gyűltek össze a Havannai Egyetem nagy lépcsőfeljáróján, hogy kifejezzék feltétlen szolidaritásukat Venezuelával és ellenszenvüket az Egyesült Államok agressziójával.

Az esti koncert a két ország nemzeti himnuszával kezdődött – a venezuelai Comandante Hugo Chavez hangján szólalt meg, amelyet a 2012-es választási kampányának utolsó napjaiban rögzítettek.

Kubai fiataljainak nevében Yosvany Montano, az Egyetemi Diákok Föderációjának elnöke üdvözölte a tömeget az eseményen. Elmondta, hogy Kuba ifjúsága Amerikánk népeinek békéjéért és önrendelkezéséért énekel; hogy akkor, amikor a Bolivári Forradalmat támadás éri, Kuba fiatalja megerősítik feltétlen támogatásukat a venezuelai nép és kormány iránt.

A Kubai Ötök nevében René Gonzáles Sehwerert szólalt fel, felidézve a tavalyi december 17-ét, amikor az Egyesült Államokban bebörtönzött anti-terrorista ügynököket 16 évnyi fogság után szabadon engedték, és a világ egy sokkal igazságosabb világra ébredt, amelyben az USA imperializmusa felismerte, hogy nem győzhet le egy olyan népet, mint a kubai. A diplomácia kapcsolatok újrafelvételéről szóló tárgyalások bejelentése utáni ünneplés ellenére kifejezte, hogy – ahogy Che mondta -, az imperializmusban soha, de soha nem lehet bízni, „még egy kicsit sem.”

A szolidaritást zenéjével Raúl Torres, Pepe Ordaz, Marta Campos, Adrián Berazaín, Patricio Amaro, a Moncada együttes, a Nemzeti Művészeti Iskola Jazz Zenekara, Anny Garcés és Tammy López fejezte ki.

Szintén részt vett Mercedes López Acea, a Kommunista Párt havannai első titkára és a Politikai Bizottság tagja; José Ramón Balaguer; a Párt titkárságától; Rober­to Montesinos a Központi Bizottságból; Abel Prieto, elnöki tanácsadó; és Julián González, kulturális miniszter; valamint a Kubai Ötök más tagjai és a havannai diplomáciai missziók számos képviselője.

Forrás: Granma

Vélemény, hozzászólás?