Virginia kártérítés fizet a kényszer-sterilizáltaknak

Az Egyesült Államok Virgina tagállama elfogadta, hogy kárpótlást fizessen azoknak, akiket sterilizálásra kényszerítettek évtizedekkel ezelőtt az eugenikai program alatt.

A túlélők egy három éves harcot nyertek meg, amikor a Virginia Közgyűlés 400,000 dollárt különített el, hogy fejenként 25,000 dollárral kárpótolják őket.

Üdvözölte a hírt a 87 éves Lewis Reynolds, aki azon 7000 virginiai között volt, akiket kényszer-sterilizáltattak 1924 és 1979 között a Virginiai Eugenikai Sterilizációs Törvény barbár alkalmazása során.

„Azt hiszem, rosszat tettek velem,” – mondta. “Nem lehetett családom, mint mindenki másnak. Elvették a jogaimat.”

Az eugenika egy mélyen reakciós mozgalom volt, amely az emberi faj genetikai összetételének fejlesztését kereste, megelőzve azt is, hogy a „defektívek” szaporodjanak.

A Virginiai Sterilizációs Törvény modellként szolgált az ország és a világ más törvényhozásai számára, beleértve a náci Németországot.

Országszerte 65,000 amerikai állampolgárt sterilizáltak 33 tagállamban, beleértve 20,000-et egyedül Kaliforniában – mondta a Keresztény Törvényi Intézet ügyvezető igazgatója, Mark Bold, akinek szervezete 2013-tól képviseli a virginiai áldozatok ügyét.

Virginia csak a második tagállam, amely kártérítést fizetett az eugenika program áldozatainak.

Észak-Karolina 2013-ban 50,000 dolláros kártérítést hagyott jóvá minden egyes áldozatnak.

De Bold szerint a pénzek az államban túl későn érkeznek meg azokhoz, akiket sterilizáltak.

11 ismert túlélő áldozat volt, akik közül ketten már meghaltak a múlt évben – jegyezte meg.

A virginiai sterilizációt hat állami intézetben végezték, köztük a Lynchburgben található Közép Virginiai Képző Központban. Mikor Reynoldsot sterilizálták ott, még a Virginiai Epilepsziások és Gyengeelméjűek Kolóniájának hívták.

Reynoldsnak vélhetően epilepsziája volt.

Amikor kiderült, átmeneti tüneteket mutatott, amelyek abból adódtak, hogy fejbedobták egy kővel.

A virginiai eugenikai törvényt 1927-ben hagyta jóvá az Egyesül Államok Legfelsőbb Bírósága a Buck v. Bell ügyben, amelyből Oliver Wendell Holmes bíró híres kijelentése ered: „Három generációnyi imbercilis épp elég.”

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?