YPJ: Visszavonulunk Raqqa alól, ha az USA nem tesz konkrét lépéseket a török légicsapások ügyében

Nesrin Abdullah, a kurd Női Védelmi Egységek (YPJ) szóvivője közölte, hogy a csoport erői elállnak az Iszlám Állam fővárosa felszabadulásának hadműveletétől, ha az Egyesült Államok nem tesz konkrét lépéseket a kurdok elleni szíriai török légicsapások ellen.

„A nemzetközi jog szerint ez elfogadhatatlan. Ha az Egyesült Államok vagy a koalíció vagy az USA külügyi szóvivője csak azt képes mondani, hogy ’aggódunk és sajnáljuk a török légicsapásokat’, akkor ezt nem fogjuk elfogadni. Ha ez a reakció, akkor nem fogadjuk el. Ez azt jelenti, hogy elfogadják, amit tettek velünk,” – mondta Abdullah a Sputnik Turkish-nek szerdán.

Nesrin Abdullah (YPJ)

A Raqqa városát bekerítő Népi Védelmi Egységek részeként működő, teljesen női YPJ szóvivője odáig merészkedett, hogy közölte, hogy amíg az Egyesült Államok nem tesz konkrét lépéseket, visszavonják erőiket a hadműveletből.

„Idáig közösen harcoltunk az Iszlám Állam terrorja ellen. Eddig részt vettünk a harcban. De a népünk választ vár tőlünk, hogy a koalíció miért nem tesz konkrét lépést Törökország ellen. Ha a koalíció nem tesz konkrét lépést, akkor erőink visszavonulnak Raqqa alól. A koalíciónak szüksége van a népünk bizalmára. Nem leszünk senki botja, amellyel ütheti az ellenségeit.”

Abdullah azzal zárta, hogy közölte, hogy Törökország a NATO tagjaként hajtott végre légicsapást, és a reakciók hiánya azt jelzi, hogy a NATO egyetért a támadással.

Ha gyakorlati és szóbeli reakciót nem mutatnak, az azt jelenti, hogy átértékeljük és eldöntjük, mit tegyünk.”

A YPJ 12 és a YPG 8 tagját ölték meg legkevesebb 18 légicsapás során Derikben, a Karacsok-hegynél, észak-kelet Szíriában, kedd reggel.

Forrás: Kom News

Vélemény, hozzászólás?