Az USA kényszeríti Japánt, hogy lépjen be a „szabadkereskedelmi” paktumba

Penny Pritzker, az Egyesült Államok kereskedelmi titkára Tokióba utazott, hogy durva nyomást gyakoroljon Japánra, piacai megnyitását illetően.

A milliárdos kereskedelmi miniszter azzal a céllal érkezett, hogy újranyissák a tárgyalásokat az ellentmondásos Transz-pacifikus Partnerségről (TTP).

„Eljött az ideje, hogy merészek legyünk,” – mondta tegnap az összecsődített amerikai és japán vállalati vezetőknek.

Washington aggódik amiatt, hogy Japán meghátrál a szerződéstől, amely célja a Csendes-óceáni térség gazdaságainak deregulációja és a korlátlan külföldi befektetők előtti megnyitása.

A japán képviselőket arra kényszerítik, hogy a rizs, gabona, marhahús, disznóhús, tejtermékek, cukor és a keményítő vámmentes legyen.

Tokió azért is aggódik, hogy a külföldi autók vámjának csökkentése erősen érintheti az autóiparát.

Hazájában Pritzker asszony nagyon népszerűtlen a chicagoi tanárok körében.

A város oktatási bizottságának élén az adófizetők pénzét a saját családi Hyatt hotelláncba töltötte, miközben az iskolák szenvedtek a pénztelenségtől.

Tokióba egy rakás amerikai vállalat képviselőivel érkezett, köztük olyan cégektől, amelyek szeretnének némi profitot hasítani Japán évi 30 billió yenes egészségügyi piacából.

A Japán és az Egyesült Államok közti megállapodás életbevágó, mielőtt a kisebb gazdaságok, mint Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Malaysia, Mexikó, Peru, Szingapúr és Vietnám aláírná.

A diplomaták által „bárki, kivéve Kína” néven is emlegetett szerződés (mivel Pekinget nem hívták meg a tárgyalásokra) célja, hogy több Csendes-óceáni országra kényszerítse a neoliberális piaci modellt.

Célja még a gazdaság állami regulációjának eltávolítása és a jelenlegi törvények újragondolása, hogy megelőzzék, hogy az országok olyan olcsóbb, generikus gyógyszereket használjanak, amelyet a nagy gyógyszeripari cégek magasabb áron adhatnak el.

Kínának egy „fogadd el vagy tűnj el” szerződést mutathatnak be, arra kényszerítve őket, hogy válasszanak az óriási közszektoruk külföldi cégek számára való megnyitása vagy a világ legnagyobb szabadkereskedelmi zónájától való elzáródás között.

Európa esetében az Egyesült Államok szintén hasonló kereskedelmi egyezményekkel próbálkozik.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?