GUE/NGL: Erdogan személyes okok miatt megsérti a demokratikus folyamatot

Gabi Zimmer, az Egyesült Baloldal / Északi Zöldek EP frakció elnöke kifejezte csalódottságát és komoly aggodalmát a török népszavazás eredménye miatt:

„Erdogan megsértette a török demokráciát azzal, hogy megnyerte a szavazók többségét a népszavazáson, hogy saját hasznára változtathassa az alkotmányt. A stratégiája az újságírók, kurdok, az ellenzék, az egyet nem értők és még az EU országok inzultálása, és hogy ellenségnek nyilvánítja őket. Ezzel úgy tűnik, ő az erős férfi, aki mögött ott állnak sorai.”

„Minket aggasztanak a jelentések, hogy az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) javára dőlő eredményeket manipulálták,” – tette hozzá Zimmer.

„Ez a népszavazás egyenlőtlen körülmények között jött létre: a kormányzó AKP kihasználta a szükségállapotot, hogy akadályozza, fenyegesse és eltiltsa az elnöki rendszer ellenzékét a médiától. A OSCE választási felügyelő misszió vezetője Törökországban megerősítette, hogy tekintélyes akadályokat gördítettek a ‘Nem’ tábor elé.”

„Erdogan megosztottságot hintett el a török társadalomban. Azzal kell egyesítenie az országot és a népességét, hogy kiengedi az ellenzék tagjait a börtönökből – beleértve az újságírókat és aktivistákat is -, visszaadja a több ezer közszolga munkáját, valamint azokét, akiket felfüggesztettek vagy kirúgtak az elmúlt hónapokban, és véget kell vetnie a szükségállapotnak,” – szorgalmazta Zimmer.

„Ha Erdogan folytatja a török társadalom széles rétegeinek elnyomását az újonnan szerzett hatalmával, sötét idők következnek. A halálbüntetés visszaállítása messze fogja vetni Törökországot az EU-tól és értékeitől,” – közölte a német EP képviselő.

„A menekült- és humanitárius válság hátterével az EU vezetők megadták magukat Erdogan inzultusainak és zsarolásának, hogy ne veszélyeztessék az EU-Törökország megállapodást. Az EU nem tett semmi kedvezményt sem maga, sem a török demokrácia számára, ahogy azt a népszavazás eredménye is tisztán megmutatja.”

„Itt a legfőbb ideje az EU-nak, hogy felfogja ezen megközelítés árát és megszabaduljon Erdogan függőségétől,” – zárta Zimmer.

Egyesült Baloldal / Északi Zöldek EP frakció