Az új költségvetés fasizmus

Elolvastuk a kormány költségvetési tervét, és rájöttünk, mire volt jó a nagy porhintés az internetadó miatt: elterelni a figyelmet az ennél sokkal nagyobb aljasságokról.

Bedobnak egy netadó-sztorit, az ország kivonul az utcára, közben suttyomban elfogadják a költségvetési tervet, aztán visszavonják a netadót, és a nép megnyugszik, miközben annál sokkal nagyobb terheket tettek a vállára, már csak a NATO tagság éves költségével.

dimitrovb

Banki adó
Elsőként itt van egy új „banki adó”. Már van ugye tranzakciós adónk, amely ellen már számos fórumon kikeltünk, hiszen ez is a szegény rétegeket sújtja igazán, ahelyett, hogy végre megadóztatnánk egy olyan tranzakciós formát, amely ténylegesen igazságtalan és rendkívül rossz hatása van a gazdaságra: ez a spekulatív célú, nagy összegű, nemzetközi tranzakciók. Ennek megfékezésére pedig ott a Tobin-adó, mint az Európai Baloldal programjának egyik olyan pontja, amelyet a hazai pártok közül markánsan ez az egy párt vállal fel.

A bankkártyás fizetések ugyan illetékmentesek lesznek, viszont a bankkártyák után évente egyszer illetéket kell majd fizetni. Ezt nem a bankok fizetik, hanem Ön. A másik zseniális csavar ebben, hogy a bankok általában magukra vállalták a tranzakciós illeték befizetését – ezt a kiesést persze más módokon a fogyasztókra terhelték, például a betéti kamatok drasztikus csökkentésével, stb. Tehát a bankok által fizetett illetéket most eltörölték, tehát ettől a tehertől a finánctőke mentesült. Tehát ön csak fizet, miközben a kormány és a bankok rendkívül nagyvonalúak velünk. Ez a kormány képmutató „banki elszámoltatása”.

Munkaerőpiac
Az álláskeresési és munkanélküli ellátás 56-ról 50 milliárdra csökken. A TÁMOP-os munkaerőpiaci támogatások 41 milliárdról 7,5 milliárdra csökkennek. Munkásokra tehát nincs szükség, viszont a rendkívül kiszolgáltatott és éhbérért kizsákmányolt közmunkások számát 10 ezerrel szeretnék növelni.

A kormány egy újabb, rendkívül sérülékeny és kizsákmányolható réteget is be akar vezetni a munka világába: a kisgyermekes szülőket, akik foglalkoztatásáért adókedvezmény jár. A Fidesz célja ezzel tehát, hogy a gyermekek nevelése helyett a szülő minél előbb álljon részmunkaidőben munkába, mivel őket a tőke – kényszerhelyzetük miatt – ott szorongathatja, ahol akarja.

Keresetek
A kormány tervei szerint a nettó átlagkeresetek 3,6%-kal fognak nőni. Nos, egyrészt ez rendkívül kevés, másrészt hazugság. Az inflációt rendkívül optimistán 1,8%-osra tervezik. A keresetek növekedése nyilván jobban fogja érinteni az állami vállalatok élén ülő korrupt orgazdákat, mint a közmunkaprogramban éhbérért sínylődőket. Ráadásul a béren kívüli juttatások (cafetéria) rendszerét is megadóztatják, 35,7%-ról 51,17%-ra emelik. A cafetéria rendszert persze azért találták ki, mert ennek megszüntetése nem vált ki olyan hatást, mint egy bércsökkentés, pedig lényegében erről van szól. Ez nem más, mint a nyomor neoliberális programja.

A társadalom halála – kevesebb jut a gyermekekre
Egy társadalom két ok miatt hal bele, ha nem törődik a gyermekekkel. A kieső népszaporulat miatt a társadalom elöregszik és eltarthatatlanná válik. Másrészt alapvető erkölcsi norma, hogy a legelesettebb társadalmi rétegekkel – legfőképp a gyermekekkel – törődjünk. Az a politika, amely ennek nem tesz eleget, az semmilyen humanista és erkölcsi minimumnak nem felel meg.

A gyermekjóléti és gyermekétkeztetési költségvetés ugyan 25 milliárddal nő, amely egyrészt még édeskevés az 50.000 éhező gyermek ellátására, másrészt ezt sem hisszük el. Arról nem is beszélve, hogy ezen pénzek elosztása nem feltétlenül lesz arányos és igazságos.

Mindeközben a
– családi pótlék költségvetése 13,2 milliárddal csökken,
– a GYES-re szánt pénz 6,5 milliárddal csökken,
– az anyasági támogatás 1,61 milliárddal csökken
– a gyermeknevelési támogatás 1,1 milliárddal csökken.

Ráadásként 3 éves kortól kötelezővé teszik az óvodát. A kérdés, hogy milyen óvodákba, hiszen sokkal többet zárnak be, mint amennyivel a gyermekek száma csökken, és már így is túlzsúfoltak ezek az intézmények.

Hajléktalanok
Hazánkban egyre nő a hajléktalanok száma. Telente 3-400 ember fagy meg, sokuk hajléktalan, de vannak, akik a fűtetlen lakásaikban fagynak halálra. A kormány persze az árokba rúgja ezen szerencsétlen sorsú embertársainkat, akik túlnyomó többsége nem tehet arról, hogy szegény, a rendszer tette őket földönfutóvá. Mindezek ellenére a hajléktalanok a költségvetésből nem kapnak többet. Sőt, az embertelen kormányzat mindent megtesz azért, hogy kitiltsák őket a közterületekről, és a problémát szőnyeg alá söpörjék.

Hitvesi csók az egyháznak
A kormány az első házasoknak havi 5000 forinttal szúrná ki a szemét. Az évi 60.000 forintért nyilván rendkívül sokan ugranak majd be felelőtlen házasságokba, amelyen a házasulandókat nem kis pénzért összeboronáló egyház és a válóperes ügyvédek fognak majd rendkívül nagyot kaszálni.

A kormány maga mellé állítja a fegyvereket
Az erőszakszervezetek tagjainak bére 30%-kal növekedne. Ezzel önmagában még nem is lenne probléma, de a kormány tevékenységét – beleértve ezt a költségvetést – teljesen egyértelművé válik a cél. A fegyveres testületeket maguk mellé akarják állítani, ráadásul a nép ellen. Ez viszont így már a diktatúra terrorista formája felé veszi az irányt.

A bűnüldözésre fordított költségek persze továbbra is elégtelenek, ráadásul a katasztrófavédelmi költségeket is csak 1 milliárd forinttal emelték, holott ennél az áradások, viharok sokkal nagyobb pusztításokat végeznek, amelyektől meg kell óvni a kisemberek magántulajdonát.

Cezarománia
44,3 milliárd a Puskás Stadion helyén épülő Nemzeti Olimpiai Központ. (Összehasonlításként idézzük fel a gyermekétkeztetés 25 milliárdos pluszát.) További 20 milliárd megy egyéb stadion-felújításra. 10 milliárdot kap a Hungaroring, amelynek egy fillér bevétele sem volt. Ezen felül további 10 milliárdok mennek el a teljesen egészségtelen és profitorientált versenysportra, míg a valódi szabadidősport és diáksport kevesebb mint 1 milliárdot kap.

Hazánk erősségét tovább rombolják
Magyarország kis ország. Az egyetlen, amelyben igazán nagyot tudtunk alkotni, az a hazai szürkeállomány. Azaz világszínvonalú tudományos ötletek gazdáit neveltük ki a történelem során, akik kutatási tevékenységükkel rendkívül jobbá tették világunkat. Sajnálatos módon sokan külföldi kutatóközpontokban érték el a tudományos áttöréseiket. Magyarország sorsa szempontjából meghatározó lehetne a tudományos kutatóközpontok világszínvonalú működtetése. Ezzel szemben a 2015-ös költségvetésből egyszerűen törlik az OTKA programot (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok). A jogutód a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, hiszen a Fidesz-rezsimben minden „nemzeti”. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum persze megkapja a maga 300 millióját erre a roppantul fontos feladatra.

Imperializmus
6 milliárd és 390 millió forint. Ennyibe kerül jövőre hazánk NATO tagsága. Elvégre a létminimum alatt élőket, éhezőket, ellátás híján haldokló betegeket meg kell védeni a terrorizmustól. Ezek a kiadások nem csak teljesen feleslegesek, de az emberiség elleni bűntettek. A NATO akciók következtében csak Irakban és Afganisztánban eddig milliós nagyságrendű ember vesztette az életét. Ilyen rablóháborút nem támogathat az ország. Hazánknak nem csak a NATO-ból való kilépést, de annak feloszlatását és a háborús bűnöseik felelősségre vonását is támogatnia kellene.

Több állami pénzt a náci propagandára
A pártok költségvetési támogatása nem változik, idén is 3,8 milliárdot dobnak ki olyan szervezetekre, amelyeket – az egyházakhoz hasonlóan – a tagságnak, a híveknek és a rajongóknak kellene eltartaniuk.

A Jobbik támogatása 2015-ben 448 millió forintról 476 millióra növekszik (többet kapnak, mint az MSZP). Magyarán: az állam 476 millió forinttal támogatja a náci propagandát, ahelyett, hogy a jelenleg hatályos nemzetközi egyezmények szerint betiltaná a náci pártot. Ez a magyar demokrácia halála és barbárság.

Vélemény, hozzászólás?