A büntető eljárás akadályozása miatt a strasbourgi bírósághoz fordul az Európai Baloldal

Egy évek óta húzódó ügyben – egy pécsi lakóközösségtől elsikkasztottak 40 millió forintot – az Európai Baloldal pécsi elnöke, Csepeli László a rendőrségtől a miniszterelnökig bezárólag tett bejelentéseket a hatóságoknál, de érdemi választ senkitől sem kapott.

Orbán Viktor válaszolt ugyan a beadványra, de abban az Igazságügyi Minisztérium Ügyfélszolgálatához irányította a pécsi lakóközösséget. Ez a minisztérium azonban rövid úton közölte, hogy nincs hatásköre abban az ügyben, melyben a Legfőbb Ügyész három beadványra sem válaszolt semmit.

IMG_0205

Aktivistáink a NE LOPJ! felirattal

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tavaly júliusban már elismerte, hogy jogsértő a közérdekű adatok kiadásának megtagadása vagy az ilyen ügyekben készült beadványra adott válasz megtagadása, de például a Baranya Megyei Kormányhivatal ellen nem indítottak eljárást, mert szerintük csak „csekély mértékben” korlátozták az állampolgárok jogait. Persze az elsikkasztott 40 millió ügyében azóta sem nyomoz senki.

Mivel Magyarországon a hatóságok lényegében akadályozzák a büntető eljárás elindítását, az Európai Baloldal támogatásával Csepeli László a strasbourgi bírósághoz fordul a tisztességes jogi eljárás jogának megsértése miatt.

Az Európai Baloldal a mai naptól folyamatosan a NE LOPJ! üzenetet festi fel a minisztériumok bejáratai elé, hogy ezzel is emlékeztesse az alapvető jogok betartására a kormányzati szerveket.

Európai Baloldal
Sajtóiroda

(A rendőrség szerint NE LOPJ graffiti járdára fújása bűncselekmény, ezért feljelentést tettek. Semmi gond! Ilyen pert még úgy sem nyertünk.)

Vélemény, hozzászólás?