4000 kurd menekül az ISIS terror elől

Közel 4000 szíriai kurd lépte át a török határt, mind az Iszlám Állam (ISIS) fegyveresei elől menekülnek, akik 21 falvat ostromoltak meg és egy kurd várost is: Kobani-t.

A többségében nőkből és gyermekekből álló tömeget szögesdrótkerítés közé zárták a török Dikmetas városka közelében. Sokan gyalog jöttek a közeli falvakból, zsákokban cipelve vagyonukat. ,

A török biztonsági erők egészen addig nem engedték át őket a határon, amíg erre a török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu engedélyt nem adott.

„Amikor a szíriai vagy akármilyen testvéreink megérkeznek a határunkhoz, hogy megszökjenek a halál elől, akkor vallásra és szektára való tekintet nélkül elszállítjuk őket és el is fogjuk vinni őket – mondta.

Az ISIS különös figyelmet szentek a szíriai kurdokra, akik közül sokan eredményesen veszik fel a harcot az iszlám fanatikusokkal. De, az USA által támogatott iraki kurdokkal ellentétben ők még mindig magukra maradva küzdenek.

A legfőbb kurd erőt Szíriában, a Népi Védelmi Egységeket (YPK) gyanakodva figyelik a szíriai lázadók és a nyugati szövetségeseik, mivel gyaníthatóan kapcsolatban állnak Bashar Assad kormányával. Törökország NATO tagként szintén bizalmatlan a csoporttal, amely állítása szerint kapcsolatban áll a Kurd Munkáspárttal (PKK).

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint a kurd szövetség egyként harcol Assad kormánya ellen, és az USA nem akarja felmérgesíteni Törökországot. Amíg az USA és a szövetségesei egyre több fegyvert szállítanak az iraki kurdoknak, a szíriai kurdokat erősen figyelmen kívül hagyják.

Az USA légiereje 176 légitámadást hajtott végre Irakban augusztus 8-a óta. Franciaország is végrehajtotta első iraki légi támadását.

Négy légitámadás ért fegyver- és üzemanyagraktárakat. Martin Dempsey, amerikai tábornok erőltette, hogy Franciaország ne hajtson végre légi csapásokat az iraki hadsereget vagy a kurd Peshmerga erőket támogatva, valamint nem kellene támadniuk szíriai célpontokat. A szíriai kurdokat nem érte meglepetésként a segítség elmaradása. „Kettős mérce van. Olyan szövetségest keresnek, aki őket szolgálja. Nem valódi szövetségeseket keresnek” – mondta Nasser Haj Mansour, a Szíriai Kurd Régió védelmi hivatalnoka.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?