A szupergazdagok még szupergazdagabbak lettek

Az UBS svájci bank ma nyilvánosságra hozta, hogy a világ felnőtt lakosságának 0,004%-a közel 30 ezer milliárd (30 ezer x ezer x millió) dollárnyi vagyont bitorol – a világ teljes javainak 13%-át.

Megismételve, amit minden marxista már tud: a bank a Wealth-X luxusipari munkatársaival együtt dolgozva megállapította, hogy az ultragazdagok kezében koncentrálódó vagyonok egyre csak növekednek.

Businessman Throwing his Money Around

Elmondták, hogy a 7 milliárdos világnépességből 211,275 embernek van ultramagas keresete, ők azok, akik a 30 ezer milliárdot bitorolják.

Közülük 2325-nek van 1 milliárd dollárnál többje.

A számuk 6%-kal nőtt az elmúlt évben, de a javaik 7%-kal növekedtek, miközben a pénzpiacok, mint a tőzsdék világszerte szárnyalnak.

A leggyorsabb növekedés a „fél-milliárdos” csoportban volt, akiknek egyenként fél milliárd és egy milliárd dollár közötti vagyonuk van.

„Még a geopolitikai konfliktusok, társadalmi-gazdasági viszályok és az ingatag valutapiac ellenére is, a világ tőzsdepiacai erős teljesítményt mutatnak, ezáltal az ultramagas jövedelmű egyének javai növekednek, csakúgy, mint a különböző iparágakban és szektorokban való befolyásuk,” – mondta az UBS.

A közel 30 ezer milliárd dollárnak, amelyet az elit csoport ellenőriz, több mint harmada van az észak-amerikai iparmágnások kezében, több mint negyede európaiakéban és 23%-a ázsiaiakéban.

Ennek a pimaszul gazdag társaságnak – kis meglepetés – 87%-a férfi, 59 éves átlagéletkorral , és közel a negyedük „dolgozik” bankokban.

Az átlag ultragazdag nő 57 éves. Közel felük örökség által vált gazdaggá, egyharmaduk saját maga „szerezte” a vagyonát.

Átlagban a szupergazdagok 1 millió dollárt költenek évente luxusra.

„Például a magánrepülőket birtokló egyének a gépeiket nem csak szórakozásra, hanem üzleti célokra is felhasználják,” – jegyezte meg a svájci bank.

A jelentésből az is kiderül, hogy másfelől az obszcénen gazdagok élete nem fenékig tejfel.

Míg a yachtok és különösképp a szuperyachtok általában nem létszükségletek, ezek tulajdonosai nagyon nyilvános életet élnek és „a családi nyaralások magánjellegének megőrzése nagyon különleges intézkedéseket igényel.”

forrás: Morning Star

Ide kattintva elérhető a cikkünk arról, hogy a szegények szegényebbek lettek

Vélemény, hozzászólás?