Általános sztrájkot követelnek a spanyol tüntetők

Tüntetők ezrei gyűltek össze szombaton Madrid főterén szerte Spanyolországból, hogy tüntessenek a folytatódó durva kormányzati megszorítások ellen.

A tüntetők kilenc menetoszlopban vonultak fel a térre.

A szervezők 20.000 tüntetőt reméltek megjelenni az eseményen, amely a Méltóság Menete nevet kapta, és szombat estére a Colon Tér és a Paseo de Recoletos sugárút is legalább ennyi emberrel volt tele, akik köztársasági zászlókat vittek, valamint általános sztrájkra felhívó transzparenseket.

A tiltakozók a kormányzat pénzügyi megszorításai, a drákói lakhatási jogi politika és a magas munkanélküliségi ráta ellen szólaltak fel.

A transzparenseken ezek voltak olvashatók: „Kenyeret, munkát, fedelet, tisztességet! Dolgozzunk az általános sztrájkért!”

A spanyol rendőrség 1200 emberét vezényelte a tüntetés helyszínére.

Összetűzések törtek ki, miután a fő felvonulás véget ért szombat éjjel. A rohamrendőrség 200 tüntetővel csapott össze, akik megtámadtak egy bankot és egy rendőrautót.

Mariano Rajoy miniszterelnök új szociális jóléti támogatásokat jelentett be múlt hónapban, és felhajtotta a kormányzata gazdasági jelentéseit azért, hogy visszacsábítsa a kiábrándult szavazóikat, akik egyre inkább a megszorítás-ellenes pártokhoz csapódnak, hogy megállítsák a szakadatlan megnyirbálásokat.

Rajoy jobbközép Néppártja azt állította, hogy a gazdaság fellendítését folytatni fogják idén, 2015-re 2%-ról 2,4%-ra emelve a növekedést.

A miniszterelnök most számos jóléti intézkedést jelentett be, beleértve az egyedülálló szülők támogatását, közvetett ütést mérve ezzel olyan pártokra, mint a Podemos, amely vezet a közvélemény-kutatások szerint, valamint a jobboldali Ciudadanos, amely szintén a korrupció és a munkanélküliség ellen ágál.

A kormánypárt állításai ellenére a spanyol gazdaság még mindig rossz állapotban van, a munkanélküliségi ráta pedig 23,7%.

A kormányzat megnyirbálta a közszolgáltatásokat a megszorítási program részeként.

A Méltóság Menete megelőzi az andalúziai regionális választásokat, amely az ország egyik legszegényebb vidéke. A választás a populista csoportok próbája lesz.

Forrás: Morning Star

Kiegészítés: Az andalúziai választásokon a baloldal jelentős sikert aratott. Jól szerepeltek testvérpártjaink, az Egyesült Baloldal (Izquierda Unida), amelynek tagja a Spanyol Kommunista Párt, és az Európai Baloldali Párt teljes jogú tagja. Az antikapitalista Podemos az Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal európai parlamenti frakció tagja, amelyben jelentős szerepet vállalnak az Európai Baloldali Párt tagjai.

Vélemény, hozzászólás?