Az Európai Baloldali Párt csatlakozott a Szociális Világfórumot megnyitó terrorellenes tüntetéshez

A március 24 és 28 között zajló, tuniszi Szociális Világfórumon részt vevő Európai Baloldali Párt (EBP) részt vett egy ellenállási és a tunéziai néppel való szolidaritási tüntetésen a múlt szerdai terrorista támadás miatt, amely 21 embert, zömében turistákat gyilkolt meg.

A 2015-ös Szociális Világfórumot megnyitó demonstráció mottója „A világ népei a terrorizmus ellen” volt, amelyet a főváros utcáin tartottak meg erős esőzésben.

A felvonulás alatt Christine Mendelshon, a Francia Kommunista Párt tagja kifejtette, hogy ma az Európai Baloldali Párt azért demonstrál, mert ki akarja fejezni a szolidaritását a tunéziai néppel, amely keresi a demokratikus utat. „A támadás nem csak ott bukott el, hogy megfélemlítsen minket, hanem növelte is azt az ellenállást, amely kimondja, hogy nem kell félnünk, hogy nem győzhetnek le, és hogy sokkal többen vagyunk. Bár turistákat gyilkoltak meg, nem esünk abba a hibába, hogy ezt a civilizációk összecsapásaként magyarázzuk.”

Mendelshon összefoglalta: „Az alterglobalisták ma visszatérnek, hogy szolidaritást mutassanak, ahogy tették ezt 2003. február 15-én, amikor azért szerveződtek szerte a világon, hogy békét és demokráciát követeljenek egy közös, iraki háború elleni kiáltásban.”

Caludia Haydt, a Linke és az Európai Baloldali Párt Végrehajtó Tanácsának tagja felidézte, hogy az EBP azért vesz részt a tüntetésen, hogy szolidaritást vállaljon a terror áldozataival, megmutatva, hogy a terrorizmus minket sem félemlít meg: „A válaszunk a szolidaritás és a béke, nem a rendőrség és a katonai biztonsági erők megerősítése.”

A 2015-ös Szociális Világfórum ma reggel kezdődött két tanácskozásban: egy a fiatalokért, egy másik a nőkért Az elkövetkezendő négy napban 170 ország 5000 szervezete találkozik a Tuniszi Egyetemen, megvitatva a globalizációt, a kapitalizmust és a jogsértéseket, de mindenek felett azért, hogy közös gazdasági és társadalmi alternatívát dolgozzanak ki.

Európai Baloldali Párt

Vélemény, hozzászólás?