Az USA hadserege élő anthraxot küldött Dél-Koreába

Az Egyesült Államok hadserege véletlenül élő anthrax baktériumokat küldött kilenc amerikai laboratóriumba és egy dél-koreai amerikai légibázisra, miután elmulasztották megfelelően inaktiválni a törzseket, – jelentették amerikai hivatalnokok.

A Pentagon közölte, hogy nem jutott tudomásukra még fertőzés gyanús eset. De négy amerikai civil megelőző intézkedéseket kapott, amelyet poszt-expozíciós profilaxisnak nevezünk, amely általában anthrax oltást, antibiotikumokat vagy mindkettőt jelenti.

A dél-koreai bázison 22 ember szintén megelőző orvosi kezelést kapott, bár egyikük sem mutatta fertőzés jeleit, – közölte az amerikai hadsereg.

Alex Jensen, Dél-Koreában tartózkodó újságíró elmondta az Al Jazeerának, hogy az Osan bázis, ahova a baktériumokat küldték, csak 60 km-re van a fővárostól, Szöultól.

„Rosszabb is lehetett volna,” – mondta, hozzátéve, hogy másik amerikai bázis a nagy népességű fővárosban található.

„Elmondhatom, hogy a helyzet és a pánik szint féken alatt van tartva.”

„Minimális kockázat”

A négy civil az Egyesült Államokban „minimális kockázatnak volt kitéve,” – mondta Jason McDonald, az Egyesült Államok Járványügyi és Megelőzési Központjának (CDC) szóvivője, amely már megkezdte az incidens kivizsgálását. Olyan „procedúrákat kellett volna végrehajtaniuk, amely a kórokozót a levegőbe juttatja” – mondta.

Ha az anthrax a levegőbe kerül, halálos betegséget okoztat, amelyet inhalációs anthraxnak nevezünk. Ez előfordult 2001-ben, amikor anthraxot küldtek az amerikai postán keresztül kormányzati és média célpontok ellen, és amelyek öt embert megöltek.

Az anthraxot, amelyet eredetileg egy utahi katonai laborból küldtek, inaktív állapotban akarták szállítani azért, hogy a terepen fejlesszenek ki olyan teszteket, amelyek alkalmasak biológiai fenyegetések identifikálására, – közölte a Pentagon.

A nyomozásban érintett minden mintát biztonságban vissza fognak szállítani a CDC-hez vagy a hozzá köthető laboratóriumokba további tesztelésre, – mondta Kathy Harden szóvivő hozzátéve, hogy a CDC elküldte szakértőit az érintett laboratóriumokba, hogy “lefolytassák a helyszíni vizsgálatot.”

A baleset 11 hónappal azután történt, hogy a CDC, a kormányzat civil csúcslaboratóriuma hasonlóan rosszul kezelt anthraxot.

forrás: aljazeera.com

Vélemény, hozzászólás?