Ázsiai riválisa akadt az IMF-nek és a Világbanknak

21 ország írt alá megállapodást tegnap Pekingben egy új nemzetközi, ázsiai bank létrehozásáról.

Az Ázsiai Fejlesztési Befektetési Bank Kína törekvéseit fejezi ki, hogy befektessen a régióba, valamint tükrözi az amerikai, japán és európai dominanciájú Világbank, Nemzetközi Valutaalap és Ázsiai Fejlesztési Bank iránti csalódottságát.

A pekingi Nép Nagy Termében aláírt szerződés országai közt ott vannak a régió óriásától, Indiától a szegényebb kis országokig, mint Laosz, valamint gazdagabb államok is, mint Szingapúr és Katar.

Az Egyesült Államok közeli szövetségesei, mint Japán, Dél-Korea és Ausztrália is kaptak meghívást, de inkább a távolmaradást választották.

A bankhoz való csatlakozás kezdetben ráfordításokat adna az országoknak, amelyből nagy nemzetközi kölcsönök keletkeznének, és egy alternatíva közvetlenül a Kína által támogatott fejlesztési tervekre.

Az új hitelező célja, hogy utakat, vasutakat, erőműveket és telekommunikációs hálózatokat hozzon létre, amelyek szükségesek a régió gazdasági növekedéséhez.

„Kínában van egy népi bölcsességünk. Ha gazdag akarsz lenni, először építs utakat, és úgy gondolom, ez még mindig nagyon újszerűen írja a gazdasági növekedéshez szükséges infrastruktúra rendkívüli fontosságát.” – nyilatkozta Hszi Csin-ping elnök.

A jelenléte megerősíti Kína reményét, hogy a bank globális lökést ad neki, és véget vet az ellene folytatott gazdasági és politikai diszkriminációnak.

Hszi egy éve indítványozta a bank létrehozását egy Ázsiai-Csendes-óceáni gyűlésen.

Kína fogja állni a kezdeti 50 milliárd dolláros tőke nagy részét. Várhatóan magánbefektető hitelezők ezt az összeget még 50 milliárd dollárral bővítik.

Tharman Shanmugaratnam, szingapúri pénzügyminiszter elmondta, hogy a részt vevő országok remélik, hogy 2015 közepére befejezik a bank megállapodásainak cikkelyeit, és a hitelezés olyan hamar elindulhat, amennyire csak lehetséges.

Kína szintén benn van 50 milliárd dollárral egy másik hitelező intézményben, az Új Fejlesztési Bankban, amelyet a BRICS országok támogatnak, benne Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika.

A kínai hátterű fejlesztésű bankok tervezett tőkéje relatíve kicsi a Világbank 220 milliárd dolláros és az Ázsiai Fejlesztési Bank 175 milliárd dolláros tőkéjéhez képest.

Washington megsértődött a nemzetközi pénzpiacok dominanciája feletti kihívás láttán, és már a médiájában támadja a fejlesztéseket.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?