BRICS: Minket nem az esztelen megszorítások vezetnek

A BRICS államok elutasították a megszorítások és szankciók vezette diplomáciát a tegnap, Oroszországban tartott zárt ülésükön.

A Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika által alkotott blokk találkozóján Ufában gyűltek össze, a Baskortosztáni Köztársaság fővárosában.

Rob Davies, a dél-afrikai kereskedelmi és ipari miniszter üdvözölte az BRICS Új Fejlesztési Bankjának megalapítását, elmondva, hogy a világban több olyan intézményre lenne szüksége, amely befektet az infrastruktúrába és a fejlődésbe.

„Hiszem, hogy minket nem az esztelen megszorítások vezetnek, amelyek borzalmas nehézségeket okoznak a fejlett világ néhány részén,” – mondta.

Davies elmondta, hogy kormánya ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, közölve, hogy „ennek negatív hatása volt mind Oroszországra, mind a szankciókat bevezetőkre.”

“A davosi Világgazdasági Fórumon számos prominens európai polgárt hallottam, akik a szankciók negatív hatásait és az igazságosság hiányát kárhoztatták,” – mondta.

Hozzátette, hogy a dél-afrikai gyümölcsterjesztők készen állnak, hogy “odalépjenek az asztalhoz”, és találkozzanak az orosz termelési igényekkel.

Dilma Rousseff, a Russia Today-nek adott interjújában elmondta, hogy kormánya is elutasítja a szankciókat mint a nemzetközi viták megoldásának eszközét.

„Latin-Amerikában megtapasztaltuk a Kuba elleni szankciókat, amelyeket most feloldottak, amikor Kuba és az Egyesült Államok normalizálta kapcsolatait,” – mondta.

„Nem gondoljuk, hogy a szankciók bármely problémát megoldanak, csak a népet büntetik, nem a kormányt.”

A párhuzamosan zajló Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) ufai ülése tegnap ért  véget a hat országot felölelő eurázsiai biztonsági blokk kiterjesztésével.

Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán kezdeményezte, hogy India és Pakisztán is teljes jogú tag legyen, Fehéroroszország, Afganisztán, Irán és Mongólia megfigyelő státuszt kapjon, míg Azerbajdzsán, Örményország, Kambodzsa és Nepál tárgyaló partnerré válik.

Narenda Modi, indiai miniszterelnök találkozott pakisztáni partnerével, Nawaz Shariffal, hogy számos problémáról tanácskozzanak.

Csütörtökön Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter kifejezte reményét, hogy az SCO segítheti Indiát és Pakisztánt megoldani határvitáikat, amelyekben legutóbb két katona halt meg.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?