Davos: Neoliberális megszorítások vs. Közösségi beruházások

Németország és az Egyesült Államok azon csapott össze a davosi Világgazdasági Fórumon Svájcban, hogyan is kellene helyreállítani a gazdasági növekedést.

Larry Summers, az Egyesült Államok Kincstárának egykori titkára elmondta, hogy a gazdasági előrejelzések továbbra is lehangolóak, és méltatta Mario Draghi-t, az Európai Központi Bank (EVB) főnökét a mennyiségi enyhülés kivitelezése miatt.

A kormányoknak el kell fogadniuk, hogy szükséges növelni a közösségi kiadásokat, hogy erősítsék a gazdaságokat, – mondta.

Ellenben a megszorítás-mániás Angela Merkel, német kancellár távol tartotta magát az ECB álláspontjától, nyomatékosan megjegyezve, hogy ez „teljességgel merész.”

Hozzátette, hogy a bank képtelen lenne megbirkózni az európai gazdasági bajokkal, és további költségvetési megszorításokat követelt.

Alexander Stubb, finn miniszterelnök is arra figyelmeztetett, hogy az EU neoliberális irányvonala nem fog megváltozni, még akkor sem, ha a hétvégi választás a népszerű, baloldali Syriza pártot is juttatja hatalomra Görögországban.

„Nagyon nehéz lenne számunkra elengedni bármilyen kölcsönt, vagy újraütemezni az adósságot,” – mondta.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?