Erőszakba torkollott a kölni neonáci tüntetés is

Neonáci és futball-huligán szervezetek által szervezett tüntetés fordult erőszakba, amikor a felvonulók üvegeket és petárdákat dobtak a rendőrökre.

A rendőrség vízágyúkkal, gumibottal és bors-spray-vel válaszolt a tüntető csőcseléknek, akik a demonstrációt a Salafists Ellenes Huligánok (Hogesa) egyesülete nevében szervezték, akik azzal dicsekednek, hogy „számos futballklub esküdt ellenségeit hozzák össze” a muszlimok elleni gyűlölet által egyesítve.

A felvonulók azt skandálták, hogy „nemzeti szocializmust, most”, valamint náci karlendítést használtak, közvetlenül is kiprovokálva a rendőrség közbeavatkozását, mivel a náci szlogenek és gesztusok tiltva vannak Németországban. A rendőrség korábban világossá tette, „alacsony lesz az ingerküszöbük” a beavatkozásra, mivel tartanak tőle, hogy a nácik közvetlen konfliktusba akarnak bonyolódni a kölni vasútállomás és katedrális környékén lévő ellendemonstrálókkal.

A rendőrség közölte, hogy a 2500 fős demonstrációt Dominik Roeseler pártja, a szélsőjobboldali NRW szervezte, bár a közösségi médiában a reklámozás során nem nevezték meg a főkolompost.

Úgy vélik, hogy a Hogesa, amelynek valódi arculata még ismeretlen, de valószínűleg „17 futball-huligán csoportot tömörít” szervezett neonácizmussal, Siegfried Borchardt veterán náci és futball huligán részbeni munkája, akinek beceneve SS.

Siggi segített megalapítani az erőszakos, szélsőjobboldali Borussenfront futball klubot a 80-as években.

Arnold Plickert, az állami rendőrszakszervezet elnöke elmondta, hogy a Hogesa egy „új jelenség”, amely rendkívül veszélyes lehet, ha „a korábban egymással háborúzó huligánok közös szervezetet fejlesztenek ki.”

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?