Itt az idő megtörni a csendet a nemi egyenlőség tekintetében

A Nemzetközi Nőnapra emlékezve az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció (GUE/NGL) kifejezte a harcát a nemi egyenlőségért és a nők jogaiért.

Gabi Zimmer, a GUE/NGL elnöke: „Minden nap, az élet minden területén aktivistáink harcolnak a nők jogaiért. Az európai lejárt sztereotípiák és hatalmi struktúrák miatt a nők egyre alacsonyabban fizetettek, bizonytalan alkalmazásban dolgoznak, és karrierjükben az üvegplafonig ugranak. Számos országban aláaknázzák a nők szabadságát, hogy dönthessenek a saját testükről. Aktivistáinkkal kiállunk a bérrendezésért folytatott harc mellett, törvényes női kvótákért a testületekben és az abortuszhoz való jogért.

„A női jogok emberi jogok. Meg kell törnünk a csendet a növekvő egyenlőtlenség és hatalmi viszonyok tekintetében. A gondolkodás megváltoztatását szorgalmazzuk, hogy az emberek méltóságban és szolidaritásban élhessenek.”

A nemi egyenlőség lesz a főbb pontja ezen hét plenáris ülésének, amely holnap kezdődik Strasbourgban. Kedd délután az EP képviselők szavazni fognak egy haladó jelentésről az EU férfiai és női közti egyenlőségről.

Gabi Zimmer elmondta: „Nagyon keveset tettek az elmúlt években, és sok htráltató tényező volt a nagyobb egyenlőség felé vezető úton. A gazdasági és pénzügyi válság csak rontott az európai nők helyzetén, akik meghökkentő nyomorban élnek, és akiket a legjobban sújtottak a társadalmi és egészségügyi megszorítások. A nők egyre inkább a szexuális és a családon belüli erőszak áldozatai.”

Múlt héten az Európai Parlamentben az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek frakció egy konferenciát tartott a feminista önvédelemről, mint felhatalmazó stratégiáról.

Gabi Zimmer így folytatta: „Az önvédelem politikai eszköz a létező egyenlőtlenségek ellen. A nők és lányok elleni erőszak mindig az egyenlőtlen hatalmi viszonyokban gyökerezik. A nőiesség hagyományos fogalmai által sok nő nincs felkészülve az erőszaknak való ellenállásra. A női önvédelem célja megerősíteni az önbizalmat, és kifejleszteni azokat a módokat, ahogy a nők és a lányok hatékonyan használhatják képességeiket.”

Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció

Vélemény, hozzászólás?