Kína és az USA úttörő környezetvédelmi egyezményt kötött

Washington és Peking, a két legnagyobb környezetszennyező egy úttörő megállapodást írt alá, hogy komoly erőfeszítéseket tegyenek a globális felmelegedés leküzdéséért.

Az Egyesült Államok egy becsvágyóan új célt tűzött ki, hogy kevesebb szén-dioxidot pumpáljon a levegőbe, miközben Kína az első alkalommal határozott meg önmaga számára egy 2030-as kibocsátási határt.

A pekingi kettős megállapodás, melyet Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök kötött, sokkolta azokat a környezetvédőket, akik nem reménykedtek valódi megállapodásban.

Obama republikánus ellenfelei Washingtonban azzal vádolták az elnököt, hogy irreális elkötelezettséget vállal a következő elnök számára.

Az Egyesült Államok szakértői elmondták, hogy John Kerry államtitkár egy februári kínai útja alkalmával dobta fel az ötletet, és hogy Obama használta ki a lehetőséget, hogy tavasszal írjon Hszi-nek, javasolva, hogy a világ két legerősebb gazdasága egyesítse erejét.

A két ország végül kedden hozta tető alá az egyezményt, épp mikor az amerikai elnök kínai útja végéhez ért.

„Ez egy fontos mérföldkő az amerikai-kínai kapcsolatokban,” – mondta Obama.

„Megmutatja, hogy lehetséges sürgősen globális változásokat elérni, ha együtt dolgozunk.”

A megbeszélés alatt Obama az Egyesült Államok kibocsátásának csökkentését a 2005-ös szintjéhez képest 26 és 28% közé helyezte 2025-re.

A szakértők azt állítják, hogy Washington már úton van az elnök korábbi 17%-os csökkentés felé 2020-ra, és hogy az új célkitűzés szerint az Egyesült Államoknak durván kétszer olyan gyorsan kell csökkentenie a szennyezést egy öt éves periódusban, amely 2020-ban kezdődik.

Kína, amelynek nő a kibocsátása, ahogy újabb széntüzelésű erőműveket épít, a kibocsátás csúcsát 2030-ban határozta meg – és ha lehetséges, korábban – ettől kezdve a kibocsátását csökkenteni fogja.

Annak ellenére, hogy a cél még 16 évig lehetővé teszi Kínának, hogy több szén-dioxidot pumpáljon a levegőbe, mégis példátlan lépés Peking számára, amely eddig vonakodott attól, hogy a globális klíma problémái keretek közé kényszerítsék.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?