Malajzia: Az emberkereskedők 139 áldozatát hantolták ki

Khalid Abu Bakar, a malajziai rendőrség parancsnoka tegnap nyilvánosságra hozta, hogy a Thaifölddel határos elhagyatott dzsungeltáborban lévő sírok 139 myanmari rohingya menekült holttestét tartalmazzák.

Elmondta, hogy korábbi táborok csoportját Wang Kelian város közelében embercsempészek használták, akik szögesdrótos ketreceket építettek, hogy bezárják a menekülteket.

Khalid elmondta, hogy az igazságügyi szakértők 139 embert exhumáltak, akiket 28 kiürített tábor sírjaiból ástak ki a dombos, dzsungellel borított területen, ahol az embercsempész szindikátusok működtek.

„Ez nagyon szomorú eset. Mélyen sokkolt. Nem számítottunk ilyen kegyetlenségre,” – mondta, megjegyezve, hogy az egyik tábor 300 menekült befogadására volt képes.

Egy erdei táborban a rendőrség egy faketrecben számos elbomlott emberi testrészt talált, amelyeket a körzeti rendőrparancsnok, Rizani Ismail szerint megvizsgálnak majd igazságügyi orvos szakértők.

A rendőrség további sírokat is kiás, amelyeket földkupaccal és levelekkel fedtek be, és botokkal jelölték.

“Eddig 139 embert találtunk, akik – úgy véljük – az embercsempészet áldozatai,” – mondta Khalid.

Najib Razak, miniszterelnök megfogadta, hogy az elkövetőket elkapják.

„Mélyen megrendített, hogy Malajzia földjén embercsempészekhez köthető sírokat fedeztek fel. Megtaláljuk a felelősöket,” – mondta tegnap tokiói hivatalos látogatásán.

Az észak-malajziai Perlis államban találtak hasonlóak azokhoz, amelyeket a thaiföldi rendőrség talált, amely több tucat holttestet ásott ki sekély sírokból a határ thai oldalán.

Puthichart Ekkachan rendőrtábornok elmondta, hogy 36 holttestet találtak hét elhagyott táborban.

A felfedezések leleplezték dzsungeltáborok rejtett hálózatát, amelyet embercsempészek működtetnek, akik számtalan elkeseredett embert ejtettek foglyul, miközben váltságdíjat csikartak ki családjaiktól.

A csempészhálózat áldozatainak többsége a Myanmarban üldözött rohynga muszlim közösség tagja, nem-dokumentált és kisemmizett bangladesi migránsok.

Khalid elmondta, hogy két tábor úgy tűnt, mintha az elmúlt két hétben hagyták volna el – a hátrahagyott eszközök állapota alapján.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?