Százezren demonstráltak Brüsszelben a kormány munkásellenes lépései miatt

Brüsszel holtpontra érkezett, amikor munkások hada tiltakozott az új szövetségi kormány megszorító programja ellen.

Belgium három legnagyobb munkás föderációja a szakszervezetek által szervezett felvonulás mögé állt, és még a rendőrség is 100,000-re becsülte a tömeget.

chenge

A magas részvétel oka a két éves munkabér-befagyasztás volt, és annak a rendeletnek a megszüntetése, amely az inflációval párhuzamosan megőrzi a bérek értékét a köz- és magánszektorban egyaránt.

A felvonulás korábban kezdődött a tevezettnél, mert túl sok ember lepte el a Brüsszel északi pályaudvarai melletti sugárutakat.

A tiltakozók két órán keresztül békésen vonultak fel a Brüsszel központjába tartó főutakon, hogy tiltakozzanak a kormány azon politikája ellen, amely növeli a nyugdíj-korhatárt, visszatartja a béreket és megnyirbálja a közszolgáltatásokat.

A váratlanul nagy tömeg felvonulása a profitbarát kormánykoalíció elleni szakszervezetek egyhónapos kampányát nyitja meg, amelyet december 15-én országos sztrájkkal koronáznak meg.

„Ez az elmúlt negyedszázad legnagyobb tüntetése,” – mondta Marc Leemans a keresztény szakszervezetei föderációtól (ACV-CSC).

„Rengeteg ember magától jött. Úgy érzek, fontos, ami történik.”

Rudy de Leeuw, a szocialisták felé hajló Belga Munkások Általános Föderációjától elmondta: „Nem tapasztaltam ilyet az elmúlt 30 évben, amíg szakszervezetis voltam. Ez egy nagyon erős jelzés.”

“A kormány politikája egyenlőtlen és antiszociális. Az erőfeszítéseket várnak tőlünk, miközben a pénzesek biztonságban érezhetik magukat Luxembourgban.”

De Leeuw megfogadta, hogy hetekig is folytatják a tiltakozásokat.

Belgiumnak hosszú háború utáni hagyományai vannak a kollektív alkuknak a munkások és munkáltatók között, és a sikeres koalíciós kormányok a széles közvéleményt képviselték, ha társadalmi nézeteltérések léptek fel.

De a jelenlegi koalíció, amely három profitbarát pártból és a kereszténydemokratákból áll, évtizedek óta az első, amely tisztán munkásellenes és szabad piaci elvek alapján működik.

A felvonulás végén elszabadultak az indulatok, amelyért Yvan Mayeur, Brüsszel főpolgármestere a kb. 200 antwerpeni dokkmunkást tette felelőssé, lehetővé téve a rendőrségnek vízágyúik felállítását.

Forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?