Venezuela lecsap az árufelhalmozásra

Nicolas Maduro elnök csütörtökön jelentett be, hogy a kormánya szerte az országban olyan raktárakat foglalt le, amelyeket telezsúfoltak gyógyászati eszközökkel és élelmiszerrel, amelyet a „burzsoá bűnözők” halmoztak fel spekuláció és csempészet céljából.

A kormány üzletembereket és gazdag ellenfeleit azzal vádolja, hogy megpróbálják szabotálni a gazdaságot, csak, hogy megbuktathassák az elnököt, miközben erősen profitálnak a felhalmozásból, ár-csalásokból és a Kolumbiába történő csempészetből.

Maduro élő adásban jelentkezett egy Aragua államban lefoglalt raktárból, ahol 14 millió fecskendőt és 2 millió sebészi kesztyűt találtak további tetemes mennyiségű orvosi eszköz mellett, amelyet Kolumbiába szántak.

„Itt elég orvosi eszköz van egész Aragua szükségleteinek egy éves kielégítésére. Ez a bűnöző burzsoázia. Ezért börtönnel fognak fizetni, erre megesküszöm,” – mondta.

„A burzsoá paraziták veszélyeztetik az emberek egészségét,” – tette hozzá.

Az elnök elmondta, hogy ezeket a javakat az állam kedvezményes valutaátváltásból származó dollárokért vették, és át akarták csempészni Kolumbiába.

A kormány más helyen is lecsapott a csempészetre, lezárva éjjel a határokat, és letartóztatva 1266 embert.

Zulia és Tachira határmenti államainak kormányzói szintén bemutattak a csempészkereskedelemhez köthető raktárakat, amelyekben tonnányi élelmiszert és üzemanyagot tároltak.

Maduro elnök bejelentette, hogy rendeletekkel a maximális 14 évre fogja növelni a csempészetért járó börtönbüntetést.

November elsejétől új „igazságos ár” kontrollt fognak bevezetni az alapvető árucikkekre, és megnyirbálják az élelmiszerek és a nélkülözhetetlen gyógyszerek kötetlen újraeladását.

forrás: Morning Star

Vélemény, hozzászólás?