Csótány-cyborg mentőalakulat

Az olyan katasztrófákat, mint a földrengéseket és tornádókat követően kihívás megtalálni és megmenteni az összedőlt épületekben rekedt túlélőket.

Az Észak-Karoliniai Állami Egyetem egyik csoportja olyan csótány-cyborgot hozott létre, amely segítheti ezeket a mentési erőfeszítéseket. A csótányok antennái mikrofonos kis elektromos hátizsákokhoz vannak kötve, amelyek odavonzzák őket a olyan hangokhoz, mint a csapdába esett emberek kiáltásai. A csoport két cikket is írt a „biobot” technológiáról, amely a madagaszkári bütykös csótányt és a kinekt alapú computer platformot veszi alapul.

cockroach cyborgs

„Egy összedőlt épületben a hang a legjobb módja a túlélők megtalálásának,” – mondta Alper Bozkurt sajtóközleményében. Bozkurt volt a cikk első szerzője.

Azért, hogy pontosan meghatározzák a hang forrását, a csoportnak két különböző biobotot kellett megalkotniuk. Az első típusnak egy mindenirányú mikrofonja van, amely felveszi a hangot és továbbítja.

A második csótánytípus hátizsákjának háromirányú mikrofonja van. A computer chip a mikrofonból érkező hangot analizálja, és a biobotot a zaj forrása felé haladásra készteti. Természetesen egy összeomlott épületben hangzavar van a pánikba esett túlélők, a lehulló törmelék és a mentőeszközök zaja miatt is.

„A cél, hogy a biobotokat nagyfelbontású mikrofonokkal lássuk el, amelyek ezen zajok között különbséget tudnak tenni,” – mondha Bozkurt. „Ha már azonosítottuk a hangokat, amelyek számítanak, már használhatjuk a mikrofonokkal felszerelt biobotokat, hogy odajussanak, ahonnan a hangok jönnek.”

A cikk által leírt akusztikus szenzorokat a 2014-es Valenciai IEEE Szenzorok Konferenciáján mutatták be, Eric Whitmire főszerző segítségével. A csapatnak sikerült a biobotokat a hang által kormányozni.

Amikor a biobotok sikeresen segítettek a túlélők lokalizálásában, senki nem szeretné, ha szabadon elkószálnának és a következő hangforrást kezdenék üldözni. A csoport ezért kifejlesztett egy láthatatlan kerítés rendszert, amely meghatározott zónában tartja a biobotokat. Hozzátéve, hogy elkerülhető a pánik, amelyet egy csoport csótány-cyborg megjelenése okozna a törmelék alatt. Ez a biobotokat szoros közelségben egymáshoz, amely lehetővé teszi a kommunikációs eszközeik összekapcsolódását és mobil wireless hálózatként való működését.

forrás: IFLScience

Vélemény, hozzászólás?