Az egyik leggyakoribb táplálékkiegészítőről, a tőkehal májából kinyert omega-3 zsírsav kapszuláról sokan gondolták, hogy széleskörű egészségügyi előnyei lehetnek.
Viszont az évek során az ezen állítások alátámasztására szolgáló bizonyítékok egyre inkább bizonytalanok.
Legutóbb a Cochrane nonprofit csoport kezdett nagyszabású kutatásba, és az eredményeik szerint semmiféle jótékony hatása nincs a szív egészségére. Vannak ugyan ellentmondások, de ez a tanulmány mindazonáltal összhangban van egy korábbi és egy vadonatúj kutatással, amelyek szerint a szív egészségének javítására sokkal jobb az olajokban gazdag halakat tartalmazó étrend, mintsem beszedni ezeket a masszív kapszulákat.
Az említett kutatócsoport 79 randomizált vizsgálatot végzett az omega-3 többféle verziójával. Összességében 112 ezer 059 embert vizsgáltak különféle háttérrel, nemmel, egészségügyi státusszal és földrajzi elhelyezkedéssel Észak-Amerikában, Ázsiában, Európában és Ausztráliában.
Általánosságban összehasonlították az átlagos étrenddel rendelkező embereket azokkal, akik omega-3 kiegészítőt szednek, valamint számos esetet, akik ehelyett olajos halat fogyasztanak.
Kiderült, hogy a zsírsavak adalékanyaggént nem változtattak az emberek egészségén. A BBC News riportja szerint a kutatócsoport közölte, hogy az omega-3 zsírsavat szedőknél 0,001% esélye van, hogy előnye lehet.
Az egyetlen előny azoknál mutatkozott, akik a mogyoróban, magvakban és növényi olajokban előforduló alfa-linolsavat szedték (ALA). Az omega-3 csoportba tartozó ALA zsírsav-család szedésének is azonban csak nagyon, nagyon kicsi előnye volt.
Számos táplálkozási szakértő és kardiovaszkuláris kutató is értékelte az eredményt és sokféleképpen véleményezték. Néhányan kiemelték, hogy ez passzol a korábbi étrend-kutatásokkal, amelyek szerint egyetlen elemnek sincs önmagában nagy hatása az egészségre. Mások, akik szerint a korábbi adatok megmutatták a jótékony hatásokat, megjegyzik, hogy ezt a „némiképp meglepő” tanulmányt mindazonáltal komolyan kell venni.
Más szakértők rámutattak, hogy az olajos halakból származó omega-3-ról eddig nincs elég adat, amely a tanulmány egyik korlátja. Egy kritikus szerint a kiegészítők nagyon kicsi és talán jelentéktelen növekedést okoznak az ember omega-3 szintjében, így nem meglepő, ha ennek kicsi az előnye.
Akárhogy is, ez a tanulmány nem elszigetelt jelenség. Már nem az első eset, hogy megkérdőjelezik az omega-3 hatékonyságát.
Alig van szilárd bizonyíték, amely szerint az omega-3 növelné a kognitív funkciókat vagy védene a neurodegeneratív állapotok ellen – közölte a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS). Szintén elégtelen bizonyítékok vannak arra, hogy enyhíti a depressziót vagy csökkenti a látásromlást.
A szív egészségére vonatkozó bizonyítékoknak szintén kevert eredményük van. Néhány korábbi tanulmány céloz rá, hogy hatékony, mások egyértelműen kijelentik, hogy nem. Valójában az omega-3 készítmények előnyei utáni érdeklődés akkor kezdődött, amikor a kutatók rájöttek, hogy az eszkimóknak, akik étrendje ebben gazdag, ritkábban szenvednek szívrohamtól és stroketól.
Az olajos halak kétségtelenül nagyszerűek. Alapvető fehérje- és vitaminforrások, és az omega-3, amely bizonyára jót tesz az egészségnek, valamint más zsírsavak fontosak a normál metabolizmushoz.
Az NHS és az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete is rámutatott, hogy a magas halbevitelt és ennek a sok egészségügyi előnyét összekapcsoló tanulmányok sem tudták megmondani, hogy az omega-3 vagy a hal más összetevői, esetleg az életmódváltás vagy ezek kombinációja járt-e előnnyel.
A legutóbbi tanulmány szerint a vállalatok nagyon is túlárazzák az omega-3 előnyeit. Egyél olajos halat és omega-3-ban gazdag zöldségeket, és ne szedj omega-3 kiegészítőt, majd várd a hasonlóan jótékony egészségügyi hatást.
Érdemes megjegyezni, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve, a legtöbb kiegészítőről már kiderült, hogy felesleges. Ha egy klinikus szakember azt mondja, hogy az egészségügyi állapot miatt valakinek kiegészítő kell, az más helyzet, de ne pazaroljunk pénzt olyan tabletták megvásárlására, amelyről a tudományos kutatások állandóan bebizonyítják, hogy hatástalanok.
Victoria Taylor a Brit Szív Alapítvány vezető dietetikusa, aki szintén olvasta ezt a legutóbbi cikket, szépen foglalta össze a dolgot:
„Az üzenetünk világos. Ahelyett, hogy kiegészítőket szednének, hogy csökkentsék egy újabb szívroham vagy stroke kockázatát, fókuszáljanak inkább az egészséges, kiegyensúlyozott és mediterrán stílusú étrendre.”
forrás: IFLScience