Egy amerikai cég bérelhette fel a haiti elnököt meggyilkoló kolumbiai halálbrigádot

A Jovenel Moise haiti elnököt meggyilkoló kolumbiai zsoldosokat azzal vádolják, hogy egy amerikai cég bérelte fel őket – derül ki a Telesur médiaszervezet által közzétett WhatsApp üzenetekből.

Ez egyik beszervezettet meg is nevezték: Neil Caceres.

A 45 éves kertész közölte barátaival, hogy „külföldi ajánlatra” vár, amelyért havi 2700 dollárt fog kapni.

A kiszivárgott üzenetek szerint a toborzottaknak 22 évnél idősebbeknek kell lenniük, valamint megfigyelési gyakorlattal kell rendelkezniük.

Ezért az amerikai toborzók olyan adatokat kértek, mint a katonai szolgálati idő, és közölték, hogy ha ezeket nem kapják meg, nem is lesznek felvéve.

A Telesur megnevezte az egyik katonát, Gersain Mendivelso Jaimes-t, akit a hétvégén letartóztattak mint a potenciális hangot az üzenetek mögött.

A rendőrség szerint ő az egyik zsoldostoborzó – közölte a médiaszervezet.

A merénylet mögött álló szervezetnek a Miamiban található CTU Security-t nevezték meg.

Dimitri Herard, a haiti elnöki palota biztonsági főnöke a jelentések szerint idén hat alkalommal járt Kolumbiában, és az ő saját cégének is vannak kapcsolatai a CTU Security-vel.

Vasárnap a haiti rendőrség közölte, hogy letartóztatták a merénylet feltételezett kitervelőjét, aki a 63 éves Christian Emmanuel Sanon, egy Floridában élő orvos.

Ő a 21. személy, akit letartóztattak a Moise elleni merénylet miatt, akit múlt héten egy csoport bérgyilkos lőtt agyon Port-au-Prince-i otthonában.

A letartóztatottak közül legalább 17-en kolumbiai exkatonák.

Az Egyesült Államok folyamatosan szélsőjobboldali puccsokat támogat Latin-Amerikában. Jelenleg Venezuela és Nicaragua áll súlyos szankciók és puccskísérletek alatt; Kubában ellenzékieket pénzelnek és álhírgyárakat működtetnek; Bolíviában egy évig volt hatalmon puccsista jobboldali kormány, amely a demokratikus választásokon elvérzett; a frissen megválasztott perui baloldali elnök ellen katonai puccsot szerveznek; Brazíliában pedig szintén az amerikaiak által támogatott fasiszta puccsista Bolsonaro uralkodik, aki miatt milliók haltak meg a COVID rossz járványkezelése során.

forrás: Morning Star