A MI IDŐNK
  • Főoldal
  • Bemutatkozás
  • Impresszum
  • Manifesto of the European Left
  • English

A MI IDŐNK

AZ EURÓPAI BALOLDAL PORTÁLJA

Menu
  • Hírek
    • Belföld
    • Külföld
  • Forradalom
  • Antiimperializmus
  • Antifasizmus
  • Elemzés
  • Programok
  • Tudomány
  • Kultúra
  • Történelem
  • Európai Baloldal
  • EP Baloldal
  • Környezetvédelem
  • Ateizmus
  • Kurdisztán
  • Koronavírus
  • STOP TTIP

A Farmtól a Tányérig: Az EP elfogadta a Baloldal frakció javaslatát az élelmiszerrendszer reformjára

2021. október 27.

Az Európai Parlament jóváhagyta a követelést az élelmiszerek előállításának és fogyasztásának alapvető váltása felé az EU-ban. 

Anja Hazekamp, a Baloldal EP képviselője, az EU Farmtól az Asztalig Stratégiájának felelőse javaslatot terjesztett elő, amely célja elmozdulni a fenntarthatatlan gyakorlattól, amely nagy környezeti és társadalmi költségekkel jár. 

Felismervén, hogy az élelmiszerrendszer tönkremegy, az EP képviselők egy átfogó intézkedéscsomagra szavaztak, hogy segítsék az EU Farmtól a Tányérig Stratégiájának céljait: az igazságos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszert. 

Ezek között van: 

– a Közös Élelmiszer Politika, amely fenntartható és teljes körű, célja az EU élelmiszerrendszer környezeti és klímalábnyomának csökkentése; 

– követelés olyan jogalkotásra, amely teljeskörűen foglalkozik az állati jóléttel és betiltja a ketreceket a farmállatok számára; 

 – kötelező rovarírtó csökkentési célok, amelyek szigorítják az engedélyeztetést és véget vetnek az EU-ban betiltott rovarirtók exportjának; 

– támogatás a gazdáknak, hogy a fenntartható és állatbarát gyakorlatok felé váltsanak, miközben véget vetnek a káros mezőgazdasági és farmgazdálkodási gyakorlatok finanszírozásának; 

– felszólítás az ambiciózus mezőgazdasági kibocsátás-csökkentő célokra, EU-s fehérje átállási stratégiára, valamint támogatás az agroerdősítés és a természetes alapú megoldások felé; 

– kötelező és harmonizált EU csomagolási címkézési rendszer az élelmiszerek számára, valamint a maximum cukor-, zsír- és sószint támogatása bizonyos élelmiszerek esetén; 

– olyan élelmiszerárak, amelyek tükrözik a valódi előállítási, környezeti és társadalmi költségeket, lehetővé téve a tagállamok számára, hogy mentesítsék az egészséges élelmiszereket az ÁFA alól. 

Hazekamp áttörő jelentésének elfogadása a sarkára lépett az erősen lobbizó agrokémiai nagyvállalatoknak, különösképp a Copa-Cogeca EU-s farmer szövetségnek, amely gyengíteni akarta a szöveget és késleltetni a szavazást, amely kísérletek elbuktak. 

A szavazást üdvözölve Hazekamp közölte, hogy ez lehetőség az EU számára, hogy okosan használja befolyását az élelmiszerláncra, ahelyett, hogy aktívan feltüzelnék a globális klímát, a biodiverzitást és az egészségügyi válságot: 

“A többség megszavazta a kevesebb mega-istállót, a több organikus farmgazdálkodást, az állatállomány sűrűségének csökkentését, valamint az inkább növényi alapú diéta támogatását. A Parlament felismerte, hogy az intenzív állatállományú farmgazdálkodás növeli a zoonózisok (állati eredetű emberi megbetegedések) kockázatát. Ez történelmi pillanat, mivel eddig az intenzív állatállományú farmgazdálkodás kritikája tabunak számított Brüsszelben. 

“Az élelmiszer rendszerünket meg kell reformálni, hogy a Földünk kapacitásain belül működjön. Az intenzív hústermelés és a nagyfokú monokultúrák jelenleg túl nagy gátat jelentenek az emberek, az állatok, a környezet és a klíma számára. A megoldás a fenntarthatóbb, egészségesebb, állatbarátabb, és helyi élelmiszer előállítás. Ehhez világos és mérhető célokat kell kitűzni,” – foglalta össze Hazekamp. 

EP Baloldal frakció 

Tudomány, Anja Hazekamp, élelmiszer, EP, EP Baloldal, EU, Környezetvédelem

RSS | Atom

Hirdetés

Copyright © 2022 A MI IDŐNK.

Magazine WordPress Theme by themehall.com