Egy új tanulmány szerint a 4-7 éves amerikai gyermekek jelentő százaléka gondolja, hogy a hotdog, a hamburger és a szalonna növények.
A Journal of Environmental Psychology cikkében egy pszichológus csoport felkérte a gyermekeket, hogy kategorizáljanak számos élelmiszert, köztük a sajtot, sültkrumplit, pattogatott kukoricát, garnélát, mandulát és tojást. A válaszok számos meglepetést rejtettek, köztük, hogy a 176 résztvevő gyermek 47%-a gondolta, hogy a sültkrumpli állati eredetű.
A sajtot is gyakran növényi eredetűnek hitték, 44% jelölte meg helytelenül ennek eredetét. 41% hitte, hogy a szalonna is növényi (bár úgy lenne), és 40% közölte ugyanezt a hotdogokról. Még a csirke nuggets, amelynek nevében ott is a csirke, lett 38%-ban félreismerve.
„A pattogatott kukoricát és a mandulát is rossz helyre sorolták (állati eredetűnek), mindkettőt a gyermekek több mint 30%-a rontotta el,” – írja a csoport a jelentésében.
Az élelmiszerek eredetén kívül még azt is megvizsgálták, hogy mit tekintenek a gyermekek ehetőnek vagy ehetetlennek. Az eredmények szerint óriási a zavar, hiszen a többség azt hiszi, hogy a tehenek (77%), a sertések (73%) és a csirkék (65%) ehetetlenek. 1% szerint a homok is ehető, ami ötöde azon gyermekeknek, akik szerint a macska élelmiszerféle.
A tanulmány rámutat, mennyi félreértés van az élelmiszerek körül ilyen korban – de a csoport szerint ez lehetőség is egyben.
„Az Egyesült Államokban a legtöbb gyermek állati termékeket eszik, de a felnőttekkel ellentétben, akik egész arzenálnyi stratégiát találtak fel az állatok fogyasztásának igazolására, a gyermekek naiv húsevők.” – írja a csoport a tanulmányban. „A jelenlegi tanulmány szerint a gyermekkor egyedi ablak lehet arra a lehetőségre, hogy élethosszig tartó növényi alapú diétát sokkal könnyebben vezessenek be, ami a későbbi életkorban már nehezebb.”
A csoport úgy véli, hogy a szegényes ismeretek egy része annak oka, hogy a szülők visszatartják a tudást arról, honnan származik a hús, mivel azt hiszik, ez túl rémítő lenne a gyermekek számára ebben a korban.
„Inkább törődnek számos húsféle megfőzésének kényelmetlenségével vagy nem konfrontálják az érzéseket, amit az a felismerés okozna, hogy a gyermek tányérján lévő szalonna egyszer egy élő, lélegző sertés volt, de ehelyett néhány szülő elrejti az igazságot valami homályos terminológiával, amelynek potenciálisan tartós hatása lesz a gyermekek étkezési szokásaira.”
Ha minél nyitottabban vagyunk az élelmiszerek forrását illetően (azaz elmondjuk a gyerekeknek, hogy készül a kolbász), és több alternatívát kínálunk a húsra, akkor a gyermekek természetüknél fogva a növényi eredetű élelmiszerek felé fognak hajlani.
„Családi szintén az ifjúsági klímaaktivizmus már az étkezőasztalnál elkezdődik,” – írja a csoport.
„Azáltal, hogy tartózkodnak olyan ételek fogyasztásától, ami sérti a nézeteiket az állatok jólétét illetően, a gyermekek a környezeti erkölcsi nézeteik szerint fognak cselekedni. Ráadásul saját szén lábnyomuk csökkentésével az elvi alapon álló étkezési szokásaik hatással lehetnek a szüleikre is.”
forrás: IFLScience